Τα Νέα μας

PARKER 51. H EΠΙΣΤΡΟΦΗ

20.02.2021
PARKER 51. H EΠΙΣΤΡΟΦΗPARKER 51. H EΠΙΣΤΡΟΦΗPARKER 51. H EΠΙΣΤΡΟΦΗPARKER 51. H EΠΙΣΤΡΟΦΗPARKER 51. H EΠΙΣΤΡΟΦΗPARKER 51. H EΠΙΣΤΡΟΦΗ

PARKER 51. The world's most wanted pen

Η πένα Parker "51" είναι το εργαλείο γραφής με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο. Χρειάστηκαν έντεκα χρόνια για να αναπτυχθεί, αλλά άξιζε τον κόπο... καθώς πούλησε πάνω από 20 εκατομμύρια πένες σε περισσότερα από 30 χρόνια!  Η Parker ξόδεψε το ίδιο ποσό σε δολάρια για να προωθήσει την πένα, αλλά το 1969 έφτασε τα 400 εκατομμύρια σε πωλήσεις. Μια πολύ καλή επένδυση, ε; Ονομάστηκε το Parker "51" επειδή ο Parker θεώρησε ότι χρειαζόταν ένα όνομα που δεν θα ήταν δύσκολο να προφερθεί σε καμία χώρα και επίσης εύκολο να το θυμόμαστε.

Eπειδή όμως σε κάθε πετυχημένο προϊόν τίποτα δεν είναι τυχαίο ας δούμε τους λόγους που έκαναν την PARKER 51 success story.

Η Parker "51" είναι πιθανώς η πιο λειτουργική  πένα που κατασκευάστηκε ποτέ. Δεν διαρρέει ποτέ, λειτουργεί πάντα και ποτέ δεν σπάει...σχεδόν ... Από αισθητικής πλευράς το πρωτότυπο σχήμα της δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο και για πολλούς θεωρείται μία από την ωραιότερες πένες που κατασκευάστηκαν ever.
 
Η αξιοπιστία ήταν το μεγάλο στοίχημα για όλες τις πένες της εποχής. Και η "51" το κέρδισε με το σπαθί της.  Και αυτό χάρις στο επαναστατικό πενάκι της. Η "51" Ήταν η πρώτη πένα  που είχε "κρυμμένη" την μύτη της, και η σκέψη πίσω από αυτόν τον σχεδιασμό  ήταν για να μην αφήνει στο μελάνι  την δυνατότητα να στεγνώσει στην διαδρομή  από το reservoir προς το χαρτί. Όλες οι πένες στεγνώνουν εάν αφεθούν αχρησιμοποίητες ή ακάλυπτες για λίγο. Η "κρυμμένη" μύτη του PAKER 51 παρέτεινε αυτό το αναπόφευκτο και ενοχλητικό φαινόμενο.  Και αν σήμερα αυτή η λεπτομέρεια φάνταζει ένα ασήμαντο τεχνολογικό νέο για την καθημερινότητα μας  θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε αφού αφήσουμε για λίγο το πληκτρολόγιο από τα χέρια μας... Για να επιτευχθεί λοιπόν αυτή η καινοτομία  ο Parker έπρεπε να ξανασχεδιάσει τη μύτη, ένα στοιχείο που παρέμενε περίπου το ίδιο στις πένες για αιώνες. Η νέα χρυσή μύτη που έπρεπε να ταιριάζει μέσα στην κουκούλα ήταν σωληνοειδής και μάλλον άκαμπτη. Το σώμα είχε σχεδιαστεί για να μοιάζει με μαχητικό αεροπλάνο από το πλάι (χωρίς τα φτερά, φυσικά) και το υλικό που χρησιμοποιήθηκε (Lucite) ήταν το ίδιο που είχαν ορισμένα μαχητικά στο ρύγχος τους.
 
Η πένα Parker "51" ήταν στην παραγωγή μέχρι το 1972 και παράμεινε καινοτόμα για όλη αυτήν την περίοδο με μια σειρά αναθεωρήσεων σ' όλη τη διάρκεια του κύκλου παραγωγής της.
Το αρχικό μοντέλο χρησιμοποίησε ένα σύστημα γεμίσματος μελάνης Vacumatic που λειτουργούσε πιέζοντας ένα έμβολο από πάνω.
Το σύστημα πλήρωσης επανασχεδιάστηκε το 1948, με την εισαγωγή του συστήματος αερομετρικής πλήρωσης. Αυτό το σύστημα πλήρωσης με τον aerometric converter λειτουργεί με τη πίεση του λαστιχένιου σάκου του αναροφητήρα. 
Επιπλέον, η Parker επανασχεδίασε το μελάνι "51", μειώνοντας την αλκαλικότητα του και λανσάροντας μια σειρά από λαμπρά χρώματα με το όνομα Superchrome. 
 
Το 2021 η PARKER αναβίωσε αυτό το παλιό κλασικό έτσι ώστε, οι σημερινές γενιές να μπορούν επίσης να βιώσουν τον διαχρονικό σχεδιασμό και την τέλεια απόδοση γραφής. Το νέο Parker 51 είναι πανομοιότυπο με το πρωτότυπο. Διαφορετικό είναι το σχήμα της μύτης, το μήκος του κλιπ, ο αναροφητήρας και το σύστημα κλεισίματος. Η μύτη δεν έχει σχήμα σωλήνα αλλά μια παραδοσιακή λεπίδα πένας, φυσικά και αυτή η μύτη είναι εντελώς κρυμμένη στο μπροστινό μέρος της πένας. Αυτή η κατασκευή διασφαλίζει ότι η πένα ξεκινά να γράφει αμέσως και δεν στεγνώνει γρήγορα. Επιπλέον, το μήκος του κλιπ είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το πρωτότυπο, ενώ το καπάκι στην νέα "51" βιδώνει.
 
Η νέα γκάμα 51 εκτός από την πένα περιλαμβάνει πλέον και στυλό διαρκείας και διατίθεται σε 6 χρώματα. Η deluxe σειρά έρχεται σε μώβ και μαύρο χρώμα και διαθέτει χρυσή μύτη 18ct και επίχρυσο καπάκι. Η απλή και φθηνότερη έκδοση έρχεται σε μαύρο, burgundy, teal bue & midnight blue χρώματα. Οι πένες σ' αυτήν την σειρά έχουν ατσάλινη μύτη. Όλοι οι χρωματισμοί εμπνέονται από τα πρωτότυπα μοντέλα της "51"
 
 
Πηγή: Wikipedia, Parkerpens.net